Forsiden
EMNER   NAVNE     SØG I EKSPERTGUIDEN  AVANCERET 
Profil
Se stort billede

Steen Stender
Dr.med.

Sundhed og sygehuse
Blodprop
Kolesterol
Åreforkalkning
Ledende overlæge
Kontaktoplysninger
Telefon: 39773120
Email: stst@gentoftehosp.kbhamt.dk
Web: http://www.gentoftehosp.dk
Videopræsentation
Hvis du ikke kan se filmen:
Windows Media Player | Safari plug-in | Firefox guide
   
 
 
Curriculum Vitae

1993-2005 Medlem af det statslige Ernæringsråd.

1997 Adm. overlæge ved Klinisk Biokemisk afd. Amtssygehuset i Gentofte.
Klinisk-biokemisk afdeling udfører laboratorieanalyser på blod m.m. Analyseresultaterne anvendes af de kliniske afdelinger til at diagnosticere, forebygge og behandle sygdomme ikke mindst blodprop- og blødningssygdomme.

1993-01 Næstformand i det statslige Ernæringsråd. I samme periode formand for rådets transfedtsyregruppe og den drivende kraft bag forbudet fra 1. januar 2004 om tilsætning af kunstige transfedtsyrer i madvarer, hvilket gjorde Danmark til forgangsland på området.

1995-98 Forskningsprofessor i præventiv cardiologi ved Klinisk Institut, Odense Universitet.

1992-98 Næstformand i det nystartede private Ernæringsråd (senere omdøbt til det statslige Ernæringsråd).

1989–95 Overlæge ved Klinisk Kemisk afdeling ved Roskilde Amtssygehus i Køge.

1986 Speciallæge i klinisk kemi (laboratoriemedicin).

1983 Doktordisputats, der omhandlede en ny metode til måling af kolesteroltransporten i pulsårevæggen.

1978-80 Post doc ved Cornell University, Ithaca, New York.

Priser og legater
Pris fra dansk Selskab for Kvalitetssikring i Sundhedssektoren for udvikling af computerprogrammer til forebyggende behandling af hjertekarsygdomme i 1997 og 1999

Anna Bochardts Mindelegat i 1998

Pris fra Dansk Medikoteknisk Selskab i 1993

Astrup-prisen i 1986

Interesser

Steen Stender er en af Danmarks førende ernæringseksperter samt ekspert i sammenhængen mellem kvindelige hormoner og blodpropper. Han er det længst siddende medlem af Ernæringsrådet (ca. 12 år).

Han har opfundet den kolesterolsænkende kronekur: »Køb for lige mange kroner af produkter fra planteriget som fra dyreriget, når du køber mad«,

Steen Stender har også lanceret »Den fede fjerdedelsfidus«: Slå korsets tegn over din tallerken, så den deles i fire dele. Den ene del skal bruges til dyreriget, de tre øvrige til planteprodukter.

Åreforkalkningssygdomme har været hans store arbejdsområde, og han har altid interesseret sig for både de rent forskningsmæssige og de behandlingsmæssige aspekter vedrørende disse sygdomme.

Men det er ikke kun det biokemiske - hvor man bl.a. måler antallet af molekyler i reagensglas med blodprøver - som har hans interesse. Mindst lige så megen vægt lægger han på den direkte patientkontakt.

Steen Stender har skabt den elektroniske patientjournal, HjerterRask, der letforståeligt oplyser om kolesteroltallet hos velbehandlede patienter.

Hans indsats gennem årene er blevet til mere end 100 videnskabelige artikler samt over 1.000 foredrag om kolesterol og åreforkalkning.